Søvn og din hjerne

Det er dejligt at sove. Ahh … Men det er også en kritisk faktor i hele dit velbefindende. Når du sover, sker der en lang række processer i hjernen.

Lad os se på et par eksempler:

Hjernen gør stuerent

Der udskilles farlige toksiner (giftstoffer), så hjernen bliver renset igennem og klargjort til den nye dag, der venter om morgenen.

Den danske forsker Dr. Majken Nedergaard hos National Institutes of Health har fundet frem til, at hjenen på et neurobiologisk niveau ændrer cellestruktur. Hjernen eget pumpesystem sender simpelthen væske gennem hjernen under søvnen for at rense toksiner ud af hjernen.

Din kreative spire arbejder lystigt

Vores indre kreative spire er sprællevende, mens du sover. Din underbevidsthed lægger små puslespil med de brikker, den har indsamlet i løbet af dagen. Dagens indtryk bliver bearbejdet, og hjernen eksperimenterer med, hvordan den kan bruge de nye informationer til at forstå gamle informationer bedre. Det betyder, at du kan vågne om morgene (eller nogle gange endda midt om natten) med en aha-oplevelse omkring noget, du har gået og spekuleret på gennem nogen tid.

Søvn

Og hjernen er ligeglad med, om din første tur til Marokko rent logisk kan relateres til dit oplæg til fredagsmødet på arbejdet. Matthey Walker m.fl. fra University of California har påvist, at hjernen er allermest kreativ på tidspunktet lige inden vi vågner om morgenen – den såkaldte hypnopompiske tilstand. Underbevidstheden tænker associativt, og derfor kan tankerne springe på måder, som dit (logiske) bevidste sind slet ikke forstår sig på. Det danner grobund for spontan kreativitet omkring din hverdag, dine tanker og bekymringer, dine traumer og dine arbejdsopgaver (Kilde: Current Biology).

Kan vi lære, mens vi sover?

Vores kursister spørger ofte, om man kan lære noget, mens man sover. Vi kender alle sammen klassikeren: Man afspiller en MP3 med nyttig information, mens man sover – og regner med, at underbevidstheden opfanger informationen. Men kan man lære på den måde?

I et studium af Sid Kouder m.fl. gjorde man en interessant opdagelse. Man læste ord i to kategorier op for nogle forsøgepersoner. Fx ting-dyr eller rigtige ord kontra vrøvleord. Forsøgspersonerne skulle trykke med venstre eller højre pegefinger på en kontakt for at vise, om ordet tilhørte den ene eller den anden kategori. Lokalet var mørkt og stolene bløde, og de fik lov til at falde i søvn under forsøget. Kroppen undertrykker bevægelser under søvnen (så vi ikke udfører de fysiske handlinger, vi drømmer om), så fingrene bevægede sig ikke – men målinger viste, at hjernen stadig sendte beskeder til højre og venstre pegefinger på de rigtige tidspunkter, når personerne var faldet i søvn.

Det tyder altså på, at hjernen ikke blot overvåger information fra omgivelserne under søvnen, men også bearbejder informationerne, selv om der ikke er tale om faresignaler.

Til gengæld var forsøgspersonerne ude af stand til at huske ordene, efter at de var vågnet. Så nej, du kan ikke lære, mens du sover. Det kræver vågen opmærksomhed.

Emnet fortsættes

Emnet søvn kommer jævnligt på banen, så vi vender tilbage og fortæller mere om den fascinerende proces, søvnen er.

Links

Skriv et svar

Name and email are required. Your email address will not be published.